Cum scapi de popriri de la stat, bănci, ANAF: care sunt veniturile care nu pot fi tăiate pentru datori, ce spune legea
Foarte mulți români au datorii la bănci, la ANAF și alte instituții bancare. De cele mai multe ori, acei bani ajung să fie recuperați prin popriri, dar există și venituri care nu pot fi sancționate de către autorități, nu pot fi tăiate.
Majoritatea veniturilor pe care le poate obține o persoană în România pot fi folosite pentru popriri. Băncile sau ANAF-ul își pot recupera datorii de la populația datoare din veniturile salariale, din veniturile periodice și pensiile de stat. Dintr-un punct de vedere, acestea pot face subiectul executării silite, deși, se întâmplă asta doar în anumite limite. În același timp, însă, există și venituri de care executorii nu se pot atinge.
De unde poate să-ți ia bani ANAF, banca
În mod tradițional, salariile, veniturile sau sumele primite periodic, respectiv pensiile de stat pot fi urmărite pentru datorii în următoarele limite:
- în proporție de jumătate din veniturile lunare nete, pentru sumele care sunt datorate ca obligație de întreținere sau alocație pentru copii;
- până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Când vine vorba de veniturile din salariu, există câteva reguli suplimentare. De exemplu, dacă veniturile din muncă sunt mai mici decât salariul minim net (nu brut) pe economie, pot fi urmărite doar în proporție de 50%, jumătate. În practică, dacă salariul net este mai mic decât salariul minim pe economie net, situație întâlnită mai ales la muncitorii part-time, acei bani nu pot face subiectul unei popriri.
În ceea ce privește alte venituri care nu pot fi urmărite în scop de popriri, lista stabilită prin codul de procedură civilă include:
- alocațiile de stat;
- indemnizațiile pentru copii;
- ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav;
- ajutoarele de maternitate;
- ajutoarele de deces;
- bursele de studii acordate de stat;
- orice alte indemnizații cu destinație specială.
Mai mult decât atât, nu se poate aplica popriri pe tichete de masă, vouchere cadou sau bani pentru telemuncă.